
WordPress kişisel, kurumsal ya da e-ticaret kategorilerinde website kurmamızı sağlayan açık kaynak kodlu içerik yönetim sistemidir. WordPress kendimiz için ya da hizmet verdiğimiz firmalar için website kurmaya yarar. Açık kaynak kodlu olması ve kolay kullanılabilir olmasından dolayı en çok tercih edilen sistemdir.
WordPress nedir diye düşünecek olursak aslında bir çok şeyi yapabileceğimiz komplike ancak bir o kadar da basit bir sistemdir. Örneğin WordPress kullanarak küçük bir işletmenin hizmetlerini ve firma bilgilerini yayınlayabileceği bir website yapabilirsiniz, haber yayını yapan bir haber sitesi yapabilirsiniz ya da binlerce ürün satışı yapan bir e-ticaret sitesi yapabilirsiniz. WordPress tüm bu alternatifler için kapsamlı, kullanışlı ve basit bir kurulum deneyimi sunar.

WordPress Mantığı Nedir?
WordPress yazılım bilmeyen bireylerin de kolaylıkla ihtiyaçlarına yönelik website kurabileceği bir altyapı sağlamaktadır. WordPress için geliştirilen binlerce tema ve binlerce eklentilerden ihtiyacınıza uygun olanları bir araya getirerek istediğiniz websiteyi kurabilirsiniz.
WordPress Nedir? diye sorarken aslında bu mantığı merak ettiğinizin farkındayım. WordPress mantığını şu şekilde somutlaştırabiliriz; WordPress bir inşaatın temelidir. Siz bu temelin üzerine inşa etmek istediğiniz yapının duvarlarının nasıl olacağına, çatısının nasıl olacağına, pencerelerinin nasıl olacağına, boyasının ne renk olacağına kendiniz karar verirsiniz. Bu kararları verirken de tema ve eklentileri kullanırsınız. Seçtiğiniz tema ve eklentiler sayesinde kurmak istediğiniz websitenin özelliklerini belirlersiniz.
WordPress İle Neler Yapılabilir?
WordPress ile;
- Kişisel blog websitesi,
- Kurumsal hizmet sektörü websitesi,
- E-ticaret websitesi,
- Portfolyo websitesi,
- Landing page websitesi yapılabilir.
Bunlar dışında hayalinizdeki website türlerini de eklenti ve tema yardımı ile rahatlıkla yapabilirsiniz.
WordPress’i Kimler Kullanabilir?
WordPress’i temel bilgisayar kullanım bilgisine sahip olan herkes kullanabilir. WordPress mantığı gereği kolay kullanılabilirlik sunmaktadır. Sayfalarınızı sürükle bırak şeklinde hazırlayabilir. Yazılarınızı Gutenberg editör ile rahatlıkla yazabilir. Gerekli düzenlemeleri basit yöntemler ile yapabilirsiniz.
Hayalinizdeki website için beğendiğiniz bir WordPress temasını seçtikten sonra ihtiyaçlarınız için gerekli eklentileri tespit edip bunları kurmanız ve website tasarımını yapmanız yeterlidir.
Yine de bu konu gözünüzde büyüdüyse okumaya devam edin.
WordPress Eğitimi Nedir?
WordPress’i kullanmadan önce bu alanda bir eğitim almanızda fayda var. WordPress eğitimi aldığınızda yönetim panelinin kullanımını hızlı bir şekilde öğrenir. İhtiyacınız olacak tema ve eklenti kurulum süreçlerini görebilirsiniz.
Ahmet Balat Akademi’de yayınlanan Komple Uygulamalı Adım Adım WordPress Eğitimi sayesinde detaylı bir şekilde WordPress’i öğrenebilirsiniz. Eğitim WordPress Nedir? Sorusunu yanıtlayarak başlıyor ve kişisel blog sitesi yapımı, kurumsal hizmet sitesi yapımı, e-ticaret sitesi yapımı ve onlarca eklentinin kurulum sürecini anlatıyor. Siz de eğitime kampanyalı fiyattan kaydolmak için hemen ziyaret edin.
WordPress Nasıl Kurulur?
WordPress nedir sorusundan başladığımız bu yolculuk gördüğünüz gibi WordPress’in nasıl kurulacağına doğru ilerledi. Yazımın bu bölümüne kadar geldiğinize göre WordPress ile ilgilendiğinizi düşünüyorum.
WordPress kurulumu detaylı bir işlem olduğu için en ince ayrıntısına kadar aşağıdaki yazımda bu konuyu anlattım.
Bu yazımı inceleyerek WordPress kurulumunu detaylıca öğrenebilirsiniz. Ancak buna ayıracağınız zamanınız yoksa, projenizi hızlıca hazırlamak istiyorsanız bu konuda size WordPress Uzmanı olarak destek verebilirim.
WordPress Avantajları Nelerdir?
WordPress’in onlarca avantajı vardır. Bunları sıralamak gerekirse;
- Kodlama bilgisi gerektirmez,
- Kolay kullanılabilir yapıya sahiptir,
- Worpress için geliştirilen binlerce tema ve eklenti sayesinde ihtiyacınız olan her şeyi bulabilirsiniz,
- Sürekli geliştirilen açık kaynak kodlu bir sistem olduğu için websiteniz sürekli güncel kalır,
- Websitenizin güvenliğini, WordPress güvenlik eklentileri sayesinde teknik bilginiz olmasa da kolayca sağlayabilirsiniz,
- Tamamen mobil uyumlu çalışan bir sistemdir,
- WordPress’te SEO süreçleri çok kolay ve profesyonel ilerler. WordPress SEO Optimizasyonu rehberime bakabilirsiniz.
- Websitenizi geliştirmek ya da değiştirmek istediğinizde kolayca yapabilirsiniz,
- Dünyada en çok kullanılan içerik yönetim sistemi olduğu için WordPress ile ilgili hataların çözümlerini çok hızlı bulabilirsiniz
WordPress Nereden İndirilir?
WordPress’i araştırdığınızda karşınıza wordpress.com ve wordpress.org olmak üzere iki website çıkar. Bu ikisi birbirinden farklı çözümler sunmaktadır.
WordPress.com adresine girdiğinizde size hosting ve domain satışı yapılarak hazır kurulu bir wordpress website teslim edilir. Bu websitede istediğiniz gibi kurulumlarınızı yapabilirsiniz. Ancak wordpress.com size yüksek maliyetli olabilir.
WordPress.org adresinden ise WordPress’i indirip dilediğiniz bir firmadan aldığınız hosting’e kurulumunu yapabilirsiniz.
Kullanabileceğiniz farklı türde hostingler vardır. Hosting türleri hakkında bilginiz yoksa aşağıdaki videomu izleyerek tüm detayları öğrenebilirsiniz.
WordPress Güvenli mi?
WordPress açık kaynak kodlu bir sistem olduğu için güvenlik manipülasyonları ile karşı karşıya kalabiliriz. Ancak gerekli önlemleri aldığınızda WordPress websitenizi son derece güvenli hale getirebilirsiniz.
İşte WordPress,’i güvenli hale getirebilecek uygulamalar:
- Güçlü şifre kullanın, yönetim paneli şifrelerinizde küçük harf, büyük harf, noktalama işareti, rakam gibi tüm detaylara yer verin.
- Az kurulum yapılmış güvensiz tema ve eklentilerden uzak durun.
- Güvenilir olmayan websitelerden tema ve eklenti indirip kullanmayın.
- Güvenlik eklentisi kurarak websitenizi güvenli hale getirin.
- Websitenizle ilgili teknik bilgileri kimse ile paylaşmayın.
Bu güvenlik önlemlerine dikkat ettiğiniz sürece WordPress’te güvenlik sorunu yaşama ihtimaliniz çok düşüktür.
Sonuç
Bu yazımda WordPress nedir? sorusunu yanıtlamaya çalıştım. Konu ile ilgili aklınıza gelebilecek tüm soruları cevaplamaya çalıştım.
WordPress ile ilgili diğer yazılarımı incelemek için “Güncel WordPress Bilgileri” başlıklı arşivimi ziyaret edebilirsiniz.
Bir yanıt yazın